Kecantikan Pulau Bum Bum digali

Kecantikan Pulau Bum Bum digali

SEMPORNA: Pulau Bum Bum diiktiraf sebagai pejabat negeri Kementerian Pelancongan, Kesenian dan Kebudayaan (Motac) sebagai kawasan penyelaman makro yang berpotensi dengan makhluk marin kecil yang pelbagai dan unik.

Sabah Motac bekerjasama dengan Pusat Penyelidikan Ekosistem Marin Universiti Kebangsaan Malaysia (UKM) (Ekomar) untuk menjalankan program tiga hari mengenai profil biodiversiti marin di pulau itu pada pertengahan November.

Antara matlamat program ini adalah untuk menjalankan penyelidikan tentang makhluk laut yang terdapat di dasar laut serta melihat kemungkinan memperkenalkan Pulau Bum Bum sebagai tempat menyelam makro dan destinasi pelancongan saintifik.

Pengarah Motac Sabah Ag Ahmad Zaki Abu Bakar berkata mereka sedang dalam proses mengambil menyelam makro ke tahap lain.

Ag Ahmad Zaki (kiri) dan Dr Azman yakin potensi Pulau Bum Bum.

Beliau menjelaskan bahawa ia melibatkan fotografi dan videografi dalam bidang khusus untuk memerhatikan fauna makro yang lebih kecil daripada bijirin padi.

“Banyak kehidupan marin yang menarik datang dalam saiz yang sangat kecil yang memerlukan kesabaran dan tumpuan kepada notis, serta peralatan khusus untuk memotret mereka,” tambahnya.

Ag Ahmad Zaki berkata terdapat lebih banyak lagi ke Semporna daripada menjadi titik transit kepada Sipadan yang terkenal untuk kehidupan marin yang lebih besar.

Menurutnya, tapak menyelam makro Pulau Bum Bum berpotensi tinggi membawa kepada penemuan makhluk laut baru.

Di antara kehidupan marin yang terdapat di Pulau Bum Bum adalah udang kerangka – kadang-kadang dipanggil berdoa mutiara laut – dan udang berbulu, yang semuanya adalah saiz bijian padi atau lebih kecil.

Ekomar juga mengenal pasti beberapa spesies baru yang mungkin dalam program tiga hari itu.

“Sebagai contoh, udang kerangka secara harfiah di mana-mana, beribu-ribu.

“Ini akan menyerlahkan Sabah sebagai tapak penyelaman makro yang terkenal di dunia dan kerana kepelbagaian biologi marin di sini, spesies baru mungkin dapat ditemui dan menarik lebih banyak penyelidik tempatan untuk mengkaji haiwan yang luar biasa ini.

Udang skeleton didapati banyak berhampiran Pulau Bum Bum.

“Dengan memiliki tapak menyelam makro khusus untuk Malaysia, ia akan menarik penggemar makro dan penyelidik untuk meneroka laman web ini. Kami juga berharap untuk mencari spesies marin baru yang berkemungkinan besar dalam bidang ini, “tambah Ag Ahmad Zaki.

Sementara itu, Ketua Profesor Madya, Profesor Madya Ekomar, Dr Azman Abdul Rahim, yang pakar dalam taksonomi invertebrate marin, berkata walaupun makhluk-makhluk yang menakjubkan ini bersaiz kecil, mereka berada di tahap penting dalam rantaian makanan laut.

“Apabila kita bercakap mengenai menyelam, orang ramai cenderung menonjolkan ikan katak dan kuda laut piawai, antara lain, tetapi terdapat banyak makhluk-makhluk kecil ini yang (banyak penyelam) masih belum meneroka. Tempat ini (Pulau Bum Bum) pasti banyak.

“Ini akan memberikan pemahaman yang lebih baik mengenai kewujudan kumpulan organisma ini dan fungsi mereka dalam ekosistem. Dengan penglibatan penyelidik dalam kajian biodiversiti, kemungkinan mencari spesies baru adalah tinggi.

“Bukan sahaja kepelbagaian yang mengejutkan, makhluk kecil ini tertumpu di tempat-tempat kecil dengan kelimpahan yang tinggi.

“Sebagai pertimbangan penyelidikan yang terdahulu, kita perlu melakukan usaha bersama untuk memelihara kawasan khusus ini,” katanya.

Metro News

http://connect.facebook.net/en_US/all.js

Komen