Hakim tinjau lokasi kemalangan

Hakim tinjau lokasi kemalangan

HAKIM Mahkamah Sesyen Tawau, Awang Kerisnada Awang Mahmud melawat lokasi kemalangan, di Pusat Komersil BDC (1Arena) di Jalan Chong Thien Vun, Tawau, malam tadi. FOTO Abdul Rahemang Taiming

HAKIM Mahkamah Sesyen, Awang Kerisnada Awang Mahmud yang mengendalikan kes wanita memandu dalam keadaan mabuk hingga menyebabkan kematian empat lelaki Julai lalu, meninjau lokasi kemalangan, malam tadi.

Beliau tiba di tempat kejadian di Pusat Komersil BDC (1Arena), Jalan Chong Thien Vun di Tawau, 8 malam tadi dengan diiringi jurubahasa serta kakitangan mahkamah dan berada di situ selama kira-kira 30 minit.

Turut hadir ialah Timbalan Pendakwa Raya, Wan Muhammad Fitri Wan Azizan; tertuduh, Olivia Chong Oi Yun, 34, bersama peguam Abdul Ghani Zelika dan pegawai penyiasat bahagian trafik Ibu Pejabat Polis Daerah (IPD) Tawau.

Difahamkan, pihak pendakwaan sudah memanggil lima daripada 20 saksi yang dijangka akan memberi keterangan pada perbicaraan yang sedang berlangsung.

Mengikut kertas pertuduhan, Olivia yang bekerja sebagai eksekutif pengurusan di syarikat swasta di sini, didapati mempunyai banyak alkohol dalam badan sehingga tahap alkohol dalam darah melebihi had ditetapkan dan menyebabkan kematian kepada empat individu.

Mereka yang maut dalam kejadian pada 8 Julai lalu itu ialah Hiew Nyuk Wei, 30; Clawence Wong Vun Kit, 21; Dicson Lim Kien Shing, 16; dan Chong Wei Chan, 21, selain mengakibatkan, Chin Guan Xiong, 21, patah kaki.

Tertuduh yang juga bekas calon parti politik tempatan di negeri ini pada Pilihan Raya Umum Ke-13 (PRU-13) lima tahun lalu, dituduh mengikut Seksyen 44 (1) (b) Akta Pengangkutan Jalan 1987 yang sabit kesalahan membawa hukuman denda maksimum RM20,000 dan penjara sehingga 10 tahun. -hmetro

Abdul Rahemang Taiming

cnews@nstp.com.my

Artikel ini disiarkan pada : Selasa, 23 Oktober 2018 @ 9:15 AM

Komen

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *